Star Wars Battlefront

img
Οκτ
05

11
Η μάχη στον πλανήτη Hoth καλά κρατεί ανάμεσα στους στρατιώτες της Rebel Alliance και τους Imperial Stormtroopers. Μόλις έχω κάνει spawn δίπλα σε έναν συμπαίκτη μου, ενώ 6-7 Stormtroopers της ομάδας μου βρίσκονται τριγύρω μας. Η μονοτονία του κατάλευκου αυτού χιονισμένου τοπίου «σπάει» από τα μπλε και κόκκινα trails των πυρών από τα Blasters και τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στο απέραντο πεδίο μάχης που ανοίγεται μπροστά μας.

Σχεδόν νιώθω στο πετσί μου το κρύο αυτού του κατά τα άλλα αφιλόξενου πλανήτη, ενώ ακούω την παγωμένη ανάσα του χαρακτήρα μου καθώς pushάρουμε. Pushάρουμε ώστε να βγάλουμε επιτέλους offline τα Up-Links που με ευκολία έχουν στήσει οι Rebels. Ξυπνήστε, μας έχουν λιώσει! Σκοπός μας, να μπορέσει το AT-AT, αυτή η… γιγαντιαία χελώνα, να φτάσει στον προορισμό του και να συντρίψει τους στόχους του, χωρίς να δεχθεί τις επιθέσεις από τα bombing raids των αντιπάλων. Ξαφνικά, βλέπω μπροστά μου τον Luke Skywalker. Με είδε και αυτός όμως και ας πούμε απλά, ότι τα επόμενα δευτερόλεπτα δεν ήταν και τόσο ευχάριστα για μένα.

12
Σε έναν γαλαξία πολύ-πολύ κοντά, στην κονσόλα δίπλα σας
Στο Walker Assault -το οποίο περιγράψαμε και επιγραμματικά στις προηγούμενες παραγράφους- παίρνετε μέρος σε μάχες 20vs20 και μπροστά σας θα βρείτε διάφορα objectives για να φέρετε εις πέρας. Σε αυτό το mode επικρατεί ένα -όμορφο- χάος από την πρώτη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας στον παγωμένο πλανήτη έως την στιγμή που θα πέσουν… οι τίτλοι τέλους. Ασταμάτητες μάχες, χορταστικό laser pew pew και μερικές επικές στιγμές, βρίσκονται στο καθημερινό μενού του Walker Assault που αποτελεί σίγουρα το showcase event της open beta που δοκιμάσαμε.

Το δεύτερο mode της beta του online FPS της DICE είναι το Drop Zone όπου δύο ομάδες των οκτώ προσπαθούν να πάρουν υπό την κατοχή τους τα escape pods που πέφτουν από τον ουρανό (ένα κάθε φορά) και εν συνεχεία να τα προστατέψουν για λίγη ώρα μέχρι να γεμίσει ο σχετικός μετρητής και να σκοράρουν. Νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που θα κάνει claim τα περισσότερα pods μέχρι να λήξει ο χρόνος, ενώ αν καταφέρει η ομάδα σας να φτάσει τους πέντε πόντους, τότε νικάτε αυτομάτως και το match τελειώνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να «κλέψετε» τα escape pods των αντιπάλων αν καταφέρετε να τα πάρετε υπό την κατοχή σας πριν γεμίσει ο μετρητής. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα mode τύπου Rush ή King of the Hill. Τα pods σκάνε στο έδαφος σε τυχαίο κάθε φορά σημείο και έτσι τα fight zones αλλάζουν συνεχώς

13
Στην beta είχαμε ως μοναδική επιλογή να παίξουμε στον Sullust, έναν ηφαιστειογενή πλανήτη με βραχώδες έδαφος. Το συγκεκριμένο map προσφέρει μάχες αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και σε αντίθεση με το Walker Assault, δε μπορείτε να ελέγξετε κάποιο όχημα. Διαθέτει στενά -choke points- περάσματα, ανοιχτούς χώρους για ομαδικές σφαγές, αλλά και υψώματα που προσθέτουν λίγο verticality στον χάρτη. Ο ρυθμός του Drop Zone είναι αρκετά γρήγορος, με το minute-to-minute gameplay να θυμίζει σε σημεία retro first-person shooters της παλιάς σχολής, με μια σύγχρονη Battlefield χροιά. Εν τω μεταξύ, πέρα από την κάμερα πρώτου προσώπου, μπορείτε να επιλέξετε και third-person οπτική, αν και προσωπικά προτίμησα την πρώτη επιλογή. Στη beta είναι διαθέσιμα μόνο οχήματα αέρος και συγκεκριμένα μπορείτε να ελέγξετε τα ευέλικτα Tie Fighters και X-Wings των Empire και Rebels αντίστοιχα.

«I find your lack of experience disturbing»
Πέρα από το PvP σκέλος, στην beta περιλαμβάνεται και ένα Survival mission, το οποίο μπορείτε να παίξετε τόσο solo, όσο και σε co-op περιβάλλον με τους φίλους σας. Πρόκειται ουσιαστικά για ενός τύπου Horde mode στον πλανήτη Tatooine όπου πρέπει να αντέξετε ενάντια σε κύματα εχθρών και στη συνέχεια να ενεργοποιήσετε και να πάρετε υπό την κατοχή σας ένα escape pod, ενώ δε λείπει και ένα… mini boss στο τέλος της αποστολής.

Όσον αφορά το metagame, παίζοντας στα διάφορα modes του παιχνιδιού, κερδίζετε exp (το οποίο μεταφράζεται σε currency), ανεβαίνετε Ranks και ξεκλειδώνετε και αγοράζετε διάφορα weapons και Cards. Κάθε loadout αποτελείται από το primary weapon και από το Hand σας. To Hand σας επιτρέπει να έχετε… ανά χείρας έως τρεις cards, οι οποίες αφορούν για παράδειγμα χειροβομβίδες διάφορων τύπων, secondary weapons ή weapon enhancers που προσθέτουν κάποια ιδιότητα στα όπλα σας. Κάθε card χρησιμοποιείται με την μορφή μιας ability και έχει ένα μικρό cooldown.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους χάρτες θα βρείτε διάσπαρτα διάφορα power ups μίας χρήσης όπως stationary weapons (turrets), proximity bombs, secondary weapons, οχήματα κτλ. Τα πιο ενδιαφέροντα όμως είναι τα Hero power ups που σας δίνουν την δυνατότητα να παίξετε μεταξύ άλλων ως Darth Vader ή Luke Skywalker, έχοντας διαφορετικό οπλισμό και ξεχωριστά abilities στην διάθεσή σας.

Τόσο ο Luke Skywalker, όσο και ο Darth Vader ως heroes, κραδαίνουν ένα Lightsaber με το οποίο μπορούν να πεταοκόβουν αλλά και να αποκρούουν πυρά, όπως τους έχουμε δει να κάνουν και στις ταινίες. Επίσης, διαθέτουν από τρεις απικλειστικές signature abilities. Ο Luke έχει το Force Push με το οποίο «σπρώχνει» τους αντιπάλους από απόσταση, το Heavy Attack και το Saber Rush που θα σας βοηθήσει να καλύψετε αποστάσεις. Ο Darth Vader από την άλλη διαθέτει το Force Choke για να… πνίγετε από μακριά τα θύματά σας, το Heavy Attack και το Saber Throw όπου εκσφενδονίζετε το lightsaber και όποιον πάρει ο χάρος.

Ο χειρισμός ακολουθεί την νόρμα των περισσότερων FPS και θα σας φανεί γνώριμος από τα πρώτα λεπτά. Οι σκανδάλες χρησιμεύουν για να κάνετε zoom-in με το όπλο (LT στο Xbox One, L2 στο PS4) και για να πυροβολήσετε (RT και R2 αντίστοιχα στις δύο κονσόλες), ενώ με τα LB-RB/L1-R1 χρησιμοποιείτε τα δύο από τα τρία abilities σας. Το τρίτο card ability του Hand σας το ενεργοποιείτε με το Y (Δ στο PS4).

Αξίζει να σημειωθεί ότι δε χρειάζεται να κάνετε reload, μιας και τα blaster weapons δεν χρησιμοποιούν σφαίρες. Απλώς μετά από εκτεταμένη χρήση θα χρειαστεί να περιμένετε λίγη ώρα για να κρυώσουν αφού το παρακάνετε και υπερθερμανθούν. Για αυτόν τον σκοπό έχει εισαχθεί ένα mechanic όπου πρέπει να πατήσετε το X (Τετράγωνο στο PS4) την κατάλληλη στιγμή για πιο γρήγορο… «reload». Τέλος, χρησιμοποιείτε τα power ups που συλλέγετε πατώντας ταυτόχρονα τα LB και RB (L1 και R1 στην κονσόλα της Sony).

Τεχνικός τομέας
Οπτικά το Battlefront δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα online Shooters της αγοράς. Από το μικρό δείγμα των πλανητών που είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην beta, μείναμε ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές από την ποιότητα των textures -παρά την κλειδωμένη ανάλυση στα 720p- αλλά και τον φωτισμό. Δοκιμάζοντας την έκδοση για το Xbox One, δεν παρατηρήσαμε frame drops, πέρα από κάποια μεμονωμένα περιστατικά σε απαιτητικά σημεία στο Walker Assault, όπου τα fps έπεσαν λίγο πιο κάτω από τα 60. Το φαινόμενο αυτό περνάει απαρατήρητο πάντως, αφού η πτώση είναι πολύ μικρή και διαρκεί πολύ λίγο. Γενικά, θα απολαύσετε και στην κονσόλα σας μια butter smooth εμπειρία. Εκεί που θέλει δουλειά έως την τελική έκδοση-ελέω και του χαμηλότερου resolution- είναι στο anti-aliasing. Το φαινόμενο των jaggies δεν γίνεται ορατό στις μακρινές αποστάσεις, διότι έχει υλοποιηθεί μια τεχνική blur για να λειανθούν οι άκρες.

14
The Force is strong with this one
Ως reboot της αγαπημένης για πολλούς σειράς Battlefront, το νεότερο μέλος χωρίς να πρωτοτυπεί σε μηχανισμούς του gameplay φαίνεται πως είναι στον σωστό δρόμο. Τα υπόλοιπα modes και οι co-op αποστολές που θα περιλαμβάνονται στην τελική έκδοση, θα προσθέσουν την απαραίτητη ποικιλία που χρειάζεται ο τίτλος. Οι πρώτες εντυπώσεις δείχνουν ότι η EA από την μία έπραξε σωστά που «άρπαξε» τα δικαιώματα έκδοσης του Battlefront και από την άλλη, έβαλε στο τιμόνι της ανάπτυξης την ήδη έμπειρη στα FPS DICE.

Μετά την απόφαση της EA πάντως να μην δώσει το πράσινο φως για να συμπεριληφθεί ένα single-player campaign, μένει να δούμε κατά πόσο θα καταφέρει το Star Wars Battlefront να μείνει στην πρώτη γραμμή. Αυτό, θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο FPS είναι σε θέση να προσφέρει τόσο στους fans, όσο και στους υπόλοιπους μια μικρή δόση από την μαγεία του σύμπαντος του Star Wars.

Το Star Wars Battlefront θα κυκλοφορήσει στις 20 Νοεμβρίου για PC, PS4 και Xbox One.

Forum-Πρόσφατες δημοσιεύσεις